77keergeluk | Beelddenken
beelddenken, beeld denken, monique schreuder
18
page-template-default,page,page-id-18,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.1,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
 

“Ben je goed in het verzinnen van nieuwe dingen? Heb je moeite met het vertellen van een verhaal in de juiste volgorde? Heb je veel fantasie en verzin je makkelijk een oplossing voor een probleem? Maak je veel fouten bij spelling? Ben je snel afgeleid en haal je getallen door elkaar? Voel je dingen goed aan? Dan kan het zijn dat je in beelden denkt.”

(uit het boek ‘Denken in beelden’ van Tineke Verdoes, 2013)

 

Wat is beelddenken?

Ongeveer vijf procent van alle kinderen denkt en leert in beelden in plaats van woorden. Zij denken eerst in beelden en zoeken dan de taal erbij. Deze kinderen verwerken hun informatie primair via de rechterhersenhelft en worden beelddenkers genoemd. Bij woord-of taaldenkers gaat dit primair via de linkerhersenhelft. De lesstof op scholen wordt vooral in de woord- en taalvorm aangeboden, waardoor beelddenkers de aangeboden lesstof niet goed begrijpen of onthouden.

 

Training beelddenken

Wanneer beelddenkers in staat zijn om lesstof zelf te vertalen naar beelden, kunnen ze vaak enorme stappen maken in hun leerontwikkeling. Door middel van een korte training leren de kinderen en hun ouders hoe ze dit kunnen doen. Na de training zie je dat de kinderen langzaamaan beter worden in spellen, sommen maken, klokkijken en ‘uit het hoofd leren’.

 

Rechts inhalen

De methode Rechts Inhalen is een maatwerktraining. Elke training begint met Sessie 1, waarin een beelddenkscreening wordt afgenomen en we beginnen met het ‘opruimen’ van het hoofd. Deze eerste sessie duurt ongeveer een uur.

Daarna worden de vervolgsessies in overleg met de kinderen en hun ouders uitgekozen. Elke sessie duurt ongeveer 45 minuten en bestaat uit een deel instructie en een deel verwerking (oefening) om het geleerde toe te passen. Een training bestaat doorgaans uit 4 sessies en is geschikt voor kinderen uit het basis- en voortgezet onderwijs.

 

Ouderbetrokkenheid

Het is de bedoeling dat er altijd tenminste één van de ouders aanwezig is bij de sessies. De kinderen leren in deze training hoe ze zelf de lesstof om kunnen zetten naar een eigen leerstijl. Na de training is het goed om thuis met ouders te oefenen met de materialen en de geleerde strategieën.

 

Locatie

De beelddenktraining kan (in overleg met de school van uw kind) onder schooltijd op school worden gegeven of bij mij thuis. Ook kan de training bij de kinderen thuis plaatsvinden, zodat zij in hun eigen omgeving kunnen werken. Voorwaarde is wel dat er een rustige plek in huis is om te werken.

 

Kosten

Basistraining Beelddenken “Rechts inhalen” €210,-

  • beelddenkscreening
  • 4 sessies
  • bijbehorend werkboek

Losse trainingssessie (45 minuten) €45,-

Werkboek Beelddenktraining €30,-